Jak vybrat zavařovací hrnec?

Zavařovací hrnec v dnešní době už není jenom o zavařování, zvládne toho mnohem víc. Můžete v něm nejen konzervovat potraviny, ale také vařit teplé nápoje, polévky či omáčky a všechno to v něm přihřívat. Můžete si také odběhnout, kam budete potřebovat, průběh zavařování totiž už nemusíte neustále kontrolovat.

Domácí zavařeniny jsou nejlepší

Základní dělení zavařovacích hrnců

Existují dva typy zavařovacích hrnců, a to elektrický zavařovací hrnec, kterému se říká také automatický zavařovací hrnec a klasický zavařovací hrnec, který se pokládá na zdroj tepla.

Elektrický zavařovací hrnec

  • Jednoduché ovládání

  • Vhodný i pro úplné začátečníky

  • K zahřátí potřebuje elektřinu

  • Během zavařování se nemusíte skoro o nic starat

  • Teplotu si hlídá sám

  • Šetří čas

  • Jednoduchá obsluha

  • Snadná manipulace

  • Výpustný ventil

  • Bezpečnostní prvky

  • Zvuková signalizace

  • Je dražší

  • Může začít kapat výpustný ventil

Klasický zavařovací hrnec

  • Levný

  • Vhodný pro každého, kdo má rád klasiku

  • Musí být na sporáku

  • Nutnost neustále hlídat správnou teplotu na teploměru

  • Časově náročný

  • Složitější obsluha

  • Náročný na manipulaci

  • Obvykle nemá výpustný ventil

Věděli jste, že…?

K zavařování nepotřebujete mít nutně zavařovací hrnec? Zavařovat se dá také v troubě, myčce nádobí nebo mikrovlnce. Další tipy najdete v našem článku o zavařování.

Na co se zaměřit při výběru

Materiál

Jedním z hlavních faktorů, které ovlivňují cenu zavařovacího hrnce, je právě jeho materiál. Elektrické zavařovací hrnce se vyrábí buď ze smaltu, který je levnější nebo z nerezové oceli, která je dražší. Klasické zavařovací hrnce se vyrábějí buď z pozinkovaného plechu, nebo ze smaltu.

  • Smaltovaný zavařovací hrnec
  • Cenově dostupnější než nerez

  • Dobrá tepelná vodivost

  • Při správné péči vydrží smalt dlouho

  • Je náchylný na poškrábání

  • Nesmí se používat drátěnka ani čisticí písek

  • Pokud se smalt poškodí, nesmí se v něm vařit

POZOR!

Pokud dojde k poškození smaltu, je nutné přestat hrnec okamžitě používat. Hrozí totiž uvolňování zdraví škodlivých látek do jídla.

  • Nerezový zavařovací hrnec
  • Je odolnější než smalt, jen tak se nepoškodí

  • Případné oděrky uvnitř hrnce ničemu nevadí

  • Snadno se umývá

  • Je dražší než smaltovaný hrnec

  • Nižší tepelná vodivost

  • Klasický pozinkovaný zavařovací hrnec
  • Nejlevnější materiál zavařovacího hrnce

  • Dlouhá životnost

Zavařování a chalupaření, to je léty prověřená kombinace. Pro další inspiraci navštivte naší stránku Vyrazte na chalupu.

Objem hrnce

Zavařovací hrnce se vyrábějí o různých objemech. Existují malé zavařovací hrnce, které mají obsah necelých 7 litrů, středně velké zavařovací hrnce ale také takoví velikáni, kteří pojmou víc jak 45 litrů. Při výběru je tedy důležité odpovědět si na to, jak velký hrnec budete vlastně potřebovat a co v něm budete připravovat.

Ovládání

Elektrické zavařovací hrnce se dají ovládat buď otočnými kolečky, nebo tlačítky. U klasických zavařovacích hrnců je to s ovládáním jednoduché, žádná tlačítka a kolečka nejsou u nich potřeba.

Funkce

Nazvat některé z těchto hrnců pouze zavařovacími, může být zavádějící a nespravedlivé. Některé dnešní elektrické zavařovací hrnce jsou totiž vybaveny takovými funkcemi, o kterých se jejich pozinkovaným předchůdcům s teploměrem ani nesnilo.

  • LCD displej je to, co vás na první pohled u dražších elektrických zavařovacích hrncích zaujme. Na displeji vidíte, jakou máte nastavenou teplotu, průběh zavařování a ostatní potřebné informace.
  • Časovač umožňuje nastavení doby, po kterou bude hrnec pracovat.
  • Odložený start umožňuje spuštění zavařovacího hrnce přesně v čas, ve který potřebujete.
  • Termostat s regulací teploty umožňuje regulovat si teplotu při zavařování či vaření podle potřeby. Teplota se dá nastavit až na 100 °C.
  • Výpustný ventil mají zpravidla elektrické zavařovací hrnce. Je to skvělý doplněk, protože se nemusíte tahat s těžkým zavařovacím hrncem. Stačí jen otočit ventilem.
  • Zabezpečení je u elektrických hrnců důležité, protože tyto automatické hrnce poskytují příležitost si od zavařování odběhnout. Proto si ověřte, že zavařovací hrnec má pojistku proti suchému zapnutí a ochranu proti vyvaření vody.

V zavařovacím hrnci můžete kromě polévek, omáček a horkých nápojů uvařit také povidla, marmeládu, pivo či šunku.

Příkon

Příkon elektrického zavařovacího hrnce se vyjadřuje jednotkou „W“ (watt). Čím vyšší příkon bude, tím rychleji bude proces zavařování probíhat. Elektrické zavařovací hrnce s nejnižším příkonem mají okolo 1000 W, zavařovací hrnce s nejvyšším příkonem mají i 3500 W. Jako takový zlatý střed lze označit hrnce, které mají 1800 W.

Je potřeba ale myslet na to, že s vyšším příkonem roste spotřeba elektrické energie.

Domácí zavařenina jako skvělý dárek

Z takové domácí zavařeniny můžete udělat hezký dárek nebo milou pozornost. Stačí jen vybrat tu správnou zavařovací sklenici. Vedle obyčejných zavařovacích sklenic existují totiž také sklenice s klipem a víkem opatřeným gumovým těsněním. Nejenže takové sklenice vypadají stylově, ale jsou také velmi praktické.

Jak dlouho a na kolik stupňů zavařovat?

Každá zavařovaná potravina potřebuje svůj čas a svou teplotu. Zavařovat můžete kromě ovoce a zeleniny také maso, omáčky či šťávy.

U zavařování moštů si ale dávejte pozor! Mošty zahřátím zvětšují svůj objem, v úzkém hrdle to může být i 4 centimetry rozdíl, proto na to myslete při dávkování do sklenic, aby vám v zavařovacím hrnci nevybouchly.

Potravina Teplota v °C Počet minut
Třešně 80 30
Meruňky 90 30
Švestky 90 30
Hrušky 90 30
Kyselé okurky 90 30
Květák 100 90
Guláš 100 75
Kotlety 100 75
Pečenáče z ryb 20 80–95
Sirup 20 80

Další užitečné články

Zavařování